Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Η Μικρή Βασιλική στη Φιλιππούπολη- Малката антична базилика


 

Στη μικρή βασιλική δόθηκε αυτό το όνομα υπό όρους για να διακρίνεται από την κοντινή Μεγάλη Βασιλική. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο ανατολικό τείχος του φρουρίου της αρχαίας Φιλιππούπολης. Στο τμήμα το τείχος ενισχύεται με πύργο . Η βασιλική είναι τρίκλιτη με νάρθηκα και αψίδα. Το κτίριο έχει μήκος 20 μ. και έχει πλάτος 13μ. Το εσωτερικό είχε μαρμάρινη κιονοστοιχία μεταξύ των κλιτών, μαρμάρινο χώρισμα βωμού, άμβωνα και σύνθρονο. Τα δάπεδα ήταν πολύχρωμα ψηφιδωτά με γεωμετρικά μοτίβα. Βρέθηκαν υπολείμματα τράπεζας βωμού.

Η κατασκευή του κτιρίου αναφέρεται στο δεύτερο μισό του Vc. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν δύο επιγραφές δωρητών. Η μία βρίσκεται σε μαρμάρινη πλάκα από το βωμό της βασιλικής. Η δεύτερη σχηματίζεται στο μωσαϊκό από κόκκινες πέτρες σε λευκό φόντο στο κέντρο απέναντι από την αψίδα του βωμού. Η αρχή της επιγραφής λείπει, και στο σωζόμενο μέρος αναφέρεται «πατρίκιος» και «νικητής». Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, είναι πιθανό ότι ιδρυτής ήταν ο μελλοντικός αυτοκράτορας Βασιλίσκος (475-476), ο οποίος ως δούκας της Θράκης κατάφερε να αποκρούσει επιθέσεις βαρβάρων. Το κτίριο υπέστη ζημιές από πυρκαγιά και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε. Οι εξωτερικές διαστάσεις διατηρήθηκαν και το επίπεδο του δαπέδου ανυψώθηκε κατά 0,70 μ. περίπου. Το νέο πάτωμα ήταν από τούβλο. Η διάταξη του προστώου, το χώρισμα του βωμού και ο άμβωνας έχουν αλλάξει. Ένα βαπτιστήριο είναι προσαρτημένο στο βόρειο κλίτος,

Το βαπτιστήριο έχει τετράγωνη βάση. Είχε δύο εισόδους και μια σταυροειδή μαρμάρινη πισίνα βάθους 1 μ. Οι μαρμάρινες κολώνες στήριζαν τη στέγη και το δάπεδο έξω από την πισίνα ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά, από τα οποία σώζονται εικόνες ενός ζευγαριού περιστεριών και ελαφιών. Τα περιστέρια συμβόλιζαν το Άγιο Πνεύμα και τα ελάφια - την ψυχή που αναζητά τον Θεό.

Με αυτή τη μορφή, η βασιλική διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα, μετά τον οποίο εγκαταλείφθηκε και τα ερείπια χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για άλλα κτίρια. Τα ερείπια της βασιλικής ανακαλύφθηκαν το 1988. Το 2013 η αποκατάσταση των ψηφιδωτών έχει ολοκληρωθεί και πάνω από αυτά έχει στηθεί προστατευτικό κάλυμμα που σκιαγραφεί το υποτιθέμενο σχήμα του κτηρίου. Το 2014 η μικρή βασιλική άνοιξε για τους επισκέπτες.

Από το http://historicalcities.narod.ru/plovdiv/small_basilica/plovdiv_ancient_small_basilica.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου