Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ο Νεμπέτ τεπέ στη Φιλιππούπολη- Небет тепе в Пловдив


 Το Nebet-tepe είναι ο βορειότερος από τους επτά λόφους γύρω από τους οποίους σχηματίστηκε το σημερινό Plovdiv. Το Nebet-tepe έχει υψόμετρο 207 m και ο υψηλότερος βράχος του είναι 46 m. από το έδαφος κάτω από το λόφο. Μαζί με το Jambaz-tepe και το Taksim-tepe πάνω του βρισκόταν το αρχαίο Trimontium - ένα από τα παλιά ονόματα του Plovdiv που σημαίνει Τρεις Λόφοι. Η τουρκική ονομασία αποτελείται από τις λέξεις «nevbet», δηλ. «Φρουρά» και «λόφος» - «λόφος». Εικάζεται ότι στην αρχαιότητα ο λόφος στέγαζε τη φρουρά που φύλαγε την πόλη.

Η αρχή της ζωής στο λόφο χρονολογείται από την 6η χιλιετία π.Χ., καθώς οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τη φυσική προστασία που τους έδιναν οι απότομες πλαγιές, καθώς και η εγγύτητα του ποταμού. Τα παλαιότερα τείχη του φρουρίου κατασκευάστηκαν με τη λεγόμενη «κυκλώπεια κατασκευή» από μεγάλους ογκόλιθους  διατεταγμένους χωρίς συγκόλληση. Τα περισσότερα σπίτια κατοικιών στο λόφο ήταν κατασκευασμένα από φράκτες με πηλό.

Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν υπολείμματα τειχών και πύργων φρουρίων, καθώς και άλλα κτίσματα. Ανακαλύφθηκε μια σχετικά καλοδιατηρημένη δεξαμενή νερού χωρητικότητας 350 κυβικών μέτρων. Είναι χτισμένο με εναλλασσόμενες ζώνες από πέτρες και τούβλα και οι τοίχοι και το δάπεδό του είναι επικαλυμμένα με υδρόφοβο τσιμεντοκονίαμα. Ανακαλύφθηκε επίσης και ανακατασκευάστηκε μια σήραγγα με μια σκάλα που οδηγεί από το λόφο στο ποτάμι.


Από το http://historicalcities.narod.ru/plovdiv/fortress/nebet-tepe/plovdiv_nebet-tepe.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου