Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Η Ανατολική Πύλη της Φιλιππούπολης- Пловдив Източната порта


 Επί αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (161-180) έγιναν μεγάλης κλίμακας οικοδομικές εργασίες για την ενίσχυση των πόλεων της Θράκης. Νέα τείχη χτίστηκαν για να προστατεύσουν τη Φιλιππούπολη, η οποία είχε αυξηθεί σημαντικά σε έκταση. Ως αποτέλεσμα, η πύλη στη σημερινή Πύλη Χισάρ ήταν μέσα στο φρούριο. Ανατολικά της χτίστηκε μια νέα πύλη. Οι οικοδομικές εργασίες ολοκληρώθηκαν το 172 και τοποθετήθηκε ως μνημόσυνο δίγλωσση ελληνολατινική επιγραφή.

Ο δρόμος που οδηγεί στην πύλη έχει πλάτος 13,20 μ. και εκατέρωθεν υπήρχαν πεζοδρόμια πλάτους 2,60 μ. Και στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν κιονοστοιχίες και κτίρια με πλούσια διακοσμητικά στολίδια.

Στα 18μ. βορειοανατολικά της πύλης είχε ανεγερθεί μια αψίδα θριάμβου με τρεις διόδους, η οποία αρχικά βρισκόταν έξω από τα τείχη του φρουρίου. Τον ΙΙΙ αιώνα. μετά τις επιδρομές των Γότθων με εντολή του αυτοκράτορα Γαλλιηνού (253-268) έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Στη συνέχεια η οχυρωματική γραμμή μεταφέρθηκε προς τα βόρεια, καθώς η αψίδα μετατράπηκε στη νέα ανατολική πύλη της πόλης, και στις πλευρές της χτίστηκαν αμυντικοί πύργοι για την προστασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου