Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μεσημβρία Ταξιάρχες-Свети архангели Михаил и Гавраил (Несебър)-St. Archangels Michael and Gabriel (Nesebar)









Η Εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της παλιάς πόλης της Nesebar, δίπλα στην ακτή της χερσονήσου στην οποία η πόλη βρίσκεται. Με βάση τις υφολογικές ομοιότητες του με την Εκκλησία του Χριστού Παντοκράτορα , το κτίριο της εκκλησίας συνήθως αποδίδεται στην ίδια περίοδο, δηλαδή μεταξύ τις αρχές του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Η εκκλησία είναι μερικώς διατηρημένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οροφής λείπει. Οι σωζόμενες καμάρες έχουν ενισχυθεί με φορεία χάλυβα.

Από πλευράς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η Εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ ακολουθεί το βυζαντινό σταυρό μέσα σε τετράγωνο σχέδιο. Οι διαστάσεις της εκκλησίας είναι 15 με 7 μέτρα και οι τοίχοι της είναι από 0,85 m έως 1,30 m πάχους . Έχει ένα ενιαίο σηκό που συμπληρώνεται από ένα θόλο και δύο καμάρες κατά μήκος του τρούλου. Η εκκλησία έχει τρεις αψίδες ,η καθεμιά με ένα παράθυρο.

Η εκκλησία διαθέτει ένα μεγάλο νάρθηκα, ο οποίος περιλαμβάνει δύο θόλους στην πλευρά της μεγάλης εισόδου στο ανατολικό τοίχο του. Υπάρχουν άλλες δύο είσοδοι, μια άλλη μεγάλη είσοδος στο νάρθηκα και μία πρόσβαση του κυρίως ναού από τα βόρεια. Στο παρελθόν, η εκκλησία είχε ένα ορθογώνιο καμπαναριό πάνω από το νάρθηκα, Το όλο σχέδιο της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών, συμπεριλαμβανομένης της θέση του καμπαναριού, έχει πολλά κοινά με την Εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Φρούριο του Ασέν και την Εκκλησία Χώρας στην Κωνσταντινούπολη . Το καμπαναριό ήταν προσβάσιμο μέσω μιας πέτρινης σκάλας που βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του κυρίως ναού.

Όπως συνηθίζεται στη μεσαιωνική θρησκευτική αρχιτεκτονική του Nesebar, ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ διαθέτει πλούσια εξωτερική διακόσμηση σε ένα χαρακτηριστικό στυλ για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου