Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Mοναστήρι Μπάτσκοβο-Бачковски манастир-Bachkovo monastery





-->Το δεύτερο μεγαλύτερο βουλγαρικό μοναστήρι, το μοναστήρι Μπάτσκοβο, βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Chepelare (επίσης γνωστή στους ντόπιους ως Chaya), περίπου 10χλμ νότια της πόλης της Assenovgrad, στην ευρύτερη περιοχή της Φιλιππούπολης. Από όλες τις πλευρές, το μοναστήρι περιβάλλεται από τους λόφους του βουνού Ροδόπη.




Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1083 από το Βυζαντινό στρατιωτικό διοικητή γεωργιανής προέλευσης, Γρηγόριο Bakuriani και τον αδελφό του Abazii. Ωστόσο, μόνο το διώροφο οστεοφυλάκιο που βρίσκεται περίπου 300 μέτρα ανατολικά του σημερινού συγκροτήματος, εξακολουθεί να διατηρείται από εκείνη την περίοδο. Το οστεοφυλάκιο έχει μοναδικές τοιχογραφίες, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πολύτιμων έργων της Ορθόδοξης τέχνης του 11ου-12ου αι .




Το οστεοφυλάκιο
Αν και το μοναστήρι Bachkovo επιβίωσε της οθωμανικής εισβολής, δεν γλίτωσε αργότερα οπότε λεηλατήθηκε και καταστράφηκε . Αποκαθίσταται προς το τέλος του 15ου αιώνα με την τραπεζαρία να έχει ανακατασκευαστεί το 1601, και η σημερινή εκκλησία, της Παναγίας το 1604. Οι τοιχογραφίες της τραπεζαρίας, τελείωσαν το 1603 από έναν άγνωστο ζωγράφο, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές για την καλλιτεχνική τους αξία. Η εκκλησία, από την άλλη πλευρά, επίσης μπορεί να υπερηφανεύεται για τις όμορφες τοιχογραφίες, αλλά κυρίως για την εικόνα της Παναγίας, που πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή.



Εκτός από το καθολικό, το συγκρότημα διαθέτει επίσης δύο μικρότερα ιερά: το ένα ονομάζεται των Αγίων Ταξιαρχών (13ος - 14ος αιώνας) και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της εσωτερικής αυλής (δίπλα από την κύρια εκκλησία) και ένα άλλο, στο όνομα του Αγίου Νικόλα ( 1834 - 1837). Η εκκλησία του Αγίου Νικόλα υψώνεται στο νότιο μέρος της αυλής και αξίζει να το επισκεφθείτε για τους καλοδιατηρημένους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Zahari Zograf (συμπεριλαμβανομένων ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη), τελείωσε το 1841.


Η μονή διαθέτει επίσης το δικό της μουσείο που διαθέτει σπάνια θρησκευτικά αντικείμενα διαφορετικών χρονικών περιόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου