Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Έκθεση για τον Γεώργιο Γουναρόπουλο στη Σωζόπολη-Изложба за Георгиос Гунаропулос в Созопол-Exhibition about George Gounaropoulos in Sozopol

 


Το 1933 εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη η «Ιστορία της Απολλωνίας του Πόντου - Σωζόπολη» με συγγραφέα τον Κωνσταντίνο Παπαϊωανίδη - μακροχρόνιο δάσκαλο, γραμματέα της σχολικής επιτροπής και βιβλιοθηκάριο στη Σωζόπολη, που πέθανε σε ηλικία 67 ετών λίγο πριν την έκδοση αυτού του έργου. Οι εικονογραφήσεις του κειμένου του Παπαϊωανίδη παραπέμπουν σε υπάρχοντα και αναγνωρίσιμα σημεία της Σωζόπολης - την προβλήτα με τις ψαρόβαρκες, τα σπίτια δίπλα στον κυματοθραύστη, θέα από μέρη του κόλπου και φυσικά - τον ανεμόμυλο.

Ωστόσο, αυτό που κάνει τα σχέδια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, εκτός από τις καθαρά παραστατικές τους ιδιότητες, είναι το όνομα του συγγραφέα τους - Γιώργου Γουναρόπουλου - τότε ένας καλλιτέχνης που είχε ήδη εκθέσει μαζί με τον Πικάσο και τον Ζορζ Μπρακ στο Παρίσι, συγκλόνισε το αθηναϊκό κοινό με την πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα και έκανε εξαιρετικά υψηλές τιμές για τα έργα του. Αυτός ο καλλιτέχνης, τον οποίο η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας θα τιμήσει αργότερα όσο ζούσε με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, γεννήθηκε όχι αλλού, αλλά στη Σωζόπολη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / 3 Ιουνίου 2023

16:00 – 17:00

Τελετή εγκαινίων του μνημείου του Γιώργου Γκουναρόπουλου / Πινακοθήκη Σωζόπολης

17:30 – 19:30

Εγκαίνια έκθεσης Γκουναρόπουλου, δεξίωση στην αυλή της γκαλερί / Sozopol Art Gallery

20:00 – 21:30

Έναρξη του φεστιβάλ «Soley» - συναυλία / Θερινό θέατρο

---



«Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο περισσότερο επιστρέφει στα παιδικά του οράματα», λέει ο Γουναρόπουλος, του οποίου η τέχνη θριαμβεύει πάνω στο φως. Τις πηγές του, «το ζωντανό συναίσθημα που είναι πιο σημαντικό στη ζωγραφική», αναζήτησε και βρήκε στη Σωζόπολη.

Η εκδήλωση: https://www.facebook.com/events/809874046786006

Περισσότερα για την έκθεση: bit.ly/gunaropulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου