Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων στη Σωζόπολη- Созополският манастир "Св. Апостоли"
Το μοναστήρι  "Άγιοι Απόστολοι" βρίσκεται στο πιο βορειοανατολικό σημείο της χερσονήσου, στην οποία είναι η παλιά πόλη της Σωζόπολης. Το μοναστήρι ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2011.
 Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής αποστολής  είναι μια μεγάλη βασιλική σε μήκος 23 μέτρα και πλάτος 11,50 μ. Οι τοίχοι της σώζονται μέχρι 1 m σε ύψος. Χτισμένη στα τέλη του XII αιώνα - αρχές του XIII αιώνα λειτούργησε τουλάχιστον μέχρι τον XV αιώνα με τρεις εισόδους μια στη δυτική πλευρά και μία στη βόρεια και νότια.
Σε  μέρη σώζεται πρωτότυπο δάπεδο από χρωματιστό μάρμαρο.Στο τέλος του ΧΙΧ αιώνα στην περιοχή  χτίστηκε εκκλησάκι, το οποίο λειτουργούσε από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.
 Στα κλίτη του ναού και γύρω από αυτό ανακαλύφθηκε νεκρόπολη από την οποία μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί 105 τάφοι. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η νεκρόπολη ιδρύθηκε τον XIII αιώνα και λειτουργούσε  κατά διαστήματα έως XIX αιώνα.
 Τα ευρήματα στα χαμηλότερα στρώματα απευθείας πάνω στα βράχια χρονολογούνται από την αρχαία Απολλωνία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι κείναι από τον VI-III αιώνα π.Χ... Υπήρχε ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου