Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στο Βέλικο Τάρνοβο- Църква „Четиридесет мъченици” във Велико Търново





Η Εκκλησία των Σαράντα Μαρτύρων ( βουλγαρικά :  църква "Св. Четиридесет мъченици" , tsarkva "Sv. Chetirideset machenitsi" ) είναι μια εκκλησία που χτίστηκε το 1230 στη βουλγαρική πόλη Veliko Tarnovo.
Η εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, μια επιμήκης εξάκλιτη βασιλική , έχει τρεις ημικυκλικές αψίδες και έναν στενό νάρθηκα στα δυτικά. Στη δυτική πλευρά του ναού προστέθηκε αργότερα ένα άλλο κτίσμα. Το εσωτερικό του ναού καλύφθηκε πιθανότατα με τοιχογραφίες το 1230.
Ο ναός διατήρησε τον χριστιανικό του χαρακτήρα από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι πιθανώς το πρώτο μισό του 18ου αιώνα . Μετατράπηκε σε τζαμί το 1853 με την κατεδάφιση των τοιχογραφιών, των εικόνων και του τέμπλου. Μόνο περιορισμένος αριθμός αγιογραφιών έχει διατηρηθεί, ιδιαίτερα από το βόρειο μισό της δυτικής πλευράς του νάρθηκα.
Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα του ναού ξεκίνησε το 1969.Μετά από εκτεταμένες εργασίες ανοικοδόμησης, η εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 2000 και άνοιξε ξανά για το κοινό με τα επίσημα εγκαίνια στις 14 Σεπτεμβρίου 2006. Η μοντέρνα όψη της εκκλησίας θυμίζει έντονα τη μεσαιωνική της δομή. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου